hans krijnen 1
 

Hans Krijnen stuurde de volgende jeugdherinneringen:

Wij woonden in de jaren zestig in Rijswijk bij Den Haag. Bij ons in de buurt werden op gegeven moment drie grote flats gebouwd. Daar werden vibropalen geheid met de klassieke vibroheimachines. Ik stond daar elke woensdagmiddag, als ik vrij was van de lagere school, of in de schoolvakanties, wel te kijken. De Arbo bestond nog niet, dus kon het gebeuren dat een van de heiers op een ielig plankje naar boven werd gehesen om het elastiek van het heiblok te vervangen. Hiermee de slag lengte van het heiblok geregeld, een slap elastiek voor de korte slagen in het begin en een strakker elastiek voor de langere slagen. Als de buispaal op diepte was geheid, werd de betonmolen aangezet. Om de betonmolen lagen hopen grind en zand en stapels zakken cement. De beton werd ter plekke gemengd, werd in de kubel op rails gestort en daarna in de buis gestort, waar eerst een wapeningskorf in werd gehangen. Daarna werd de buis uit de grond geheid. Toen ik dit voor het eerst zag, was ik toch wel wat verbaasd. Later begreep ik wel hoe het in elkaar stak.
 
Op andere plekken in Rijswijk werd ook gebouwd, maar daar gingen prefab betonpalen de grond in. En daar werden Hollandse heistellingen voor gebruikt met stoomheiblokken van Menck of van Werkhuizen Nilens, Peutie, België (dat ligt in de buurt van Vilvoorde, ten noorden van Brussel). De Franstalige versie kwam ook voor: Ateliers Nilens, Peutin, Belgique. De Menckblokken vond ik eleganter, de Nilensblokken robuuster. De Haarlemse fabriek Figee heeft ook stoomblokken gemaakt, volgens mij in licentie van Menck, want ze zagen er eender uit.
 
De laatste vibrostomer die ik heb gezien en gehoord was voor de Ton Menkenhal in Rotterdam, naast het stationsemplacement. Dat was in 1977-1978. Hier waren ook twee persluchtmachines aan het werk (American Hoist). Met deze twee werden o.a. trekpalen gemaakt. Daartoe ging er een dikke stalen trekstaaf in de buis. De stomer werd gebruikt voor vibro casingpalen, een wapeningskorf met een stalen koker (de casing) eromheen gelast. Daarna heb ik geen vibrostomers meer in werking gezien.
 
In 1987 werd de fundering voor de nieuwe spoorweghefbrug over de Gouwe in Gouda gebouwd. Voor de oostelijke oeverpijler werd een drijvende stoombok van Dirk Verstoep gebruikt met een zes-tons Nilensblok. Ik woon zelf in Waddinxveen, dus stapte ik regelmatig op de fiets om bij dit heiwerk te kijken. Ik ben ook een keertje bij Dirk Verstoep in Gouderak op de werf wezen kijken, waar nog andere relicten uit de stoomtijd lagen en stonden. Voor de fundering van de oostelijke heftorens werd een andere drijvende bok gebruikt met een Menckblok erin.
 
Voor de spoortunnel Rotterdam werden ook twee stoombokken gebruikt van Dirk Verstoep, ditmaal zelfs gelijktijdig. In de Koningshaven, naast "de Hef", was er een bezig met het heien van grote buispalen. Er werd een tien-tons Nilens gebruikt met een grote conische heimuts, een indrukwekkend gezicht en gehoor. De andere was in de Nieuwe Maas bezig met een Menckblok voor heien van damplanken en ook buispalen.
 
Omstreeks dezelfde tijd (rond 1990 was dat) was er nog een stoombok bezig in de zuidwesthoek van de Waalhaven voor de bouw van een steiger. Ook daar werd een Nilensblok gebruikt. Dit was voor mij de laatste stomer die ik in werking heb gezien.
 
Ik nog wel meer vertellen over de heiwerken die ik heb meegemaakt (in mijn stageperiodes heb ik nog moeten kalenderen) maar dat bewaar ik wel voor later.
 
Ik heb van aantal van bovengenoemde werken flink wat kleurendia's gemaakt....
 

En daar zijn ze!

 

Beschrijving van de eerste serie dia's:

Hierbij een eerste serie van een heiwerk dat in de zomer van 1982 is uitgevoerd langs de oostoever van de Gouwe in Waddinxveen, vlak bij de hefbrug daar (die is te zien op één van de foto's). Er lag een stoombok dwars in de Gouwe met een Menck-stoomblok erin. U ziet het gestyleerde MH-ruitje op het heiblok, maar verder geen gewichtsaanduidingen. Maar ik denk dat het een 4- of 5-tons heiblok is met extra gewichten eraan gemonteerd. U ziet de diverse stadia van het heien. De palen werden nog met een oplanger ("hoerenjong") verder geheid. Een foto is van een hoger standpunt genomen. Ik mocht even mee met de brug die omhoog ging, bij een hefbrug kan dat.


 
 

 
 
 
 

 
 

 
 

 
 
 

 


 
 
naar boven

Beschrijving van de tweede serie dia's:

Hierbij weer enkele foto's van een heiwerk, dit keer in Keulen. De foto's zijn genomen op 16 juli 1986. Hier lag een ponton in de Rijn met een klassieke Menck-stoomheistelling erop. Hij was stalen kokerprofielen in de Rijnbodem aan het heien naast de Hohenzollernbrücke, de grote spoorbrug nabij de Dom van Keulen. Ik sta met mijn rug naar de Dom toe en aan de overkant is het stadsdeel Deutz te zien. Het heiblok is in dit geval een snelslaghamer, ook van Menck. Dat ding maakte een hoop herrie, er kwam veel stoom uit maar je ziet niets bewegen omdat het blok ingekapseld is. Maar hij maakt wel drie à vier keer meer slagen dan een klassiek stoomheiblok.
Het type heistelling kwam ook veel in Nederland voor en werd met name gebruikt bij grote infrastructurele werken (bijv. voor de Haringvlietdam). Omdat deze stellingen op rails rijden, werden ze vaak gebruikt als er lange rijen damwanden en palen geheid moesten worden. Sommige bedrijven hebben nog van dit soort heistellingen, alleen zijn ze omgebouwd naar diesel- of electrische aandrijving. In het Rotterdamse zijn nog twee drijvende stellingen te vinden, alleen zijn hierbij de stellingen vast op het ponton bevestigd (de Morrison 1 en 2). In het Keulse geval kon je hem eraf halen en op het land gebruiken.
Nog een stukje historie over de Hohenzollernbrücke. Op de plek waar hij lag te heien stond vóór de Tweede Wereldoorlog ook een brug. Het was een verkeersbrug voor wegverkeer en ook trams gingen eroverheen. Zoals zoveel bruggen lag deze brug aan het einde van de oorlog in het water. De verkeersbrug werd niet meer opgebouwd. De spoorbruggen wel en er werd zelfs aan de andere kant nog een derde spoorbrug naast gelegd voor het S-Bahn-verkeer (voorstadstreinen). Aan het landhoofd op de achtergrond kan je nog zien waar vroeger de verkeersbrug gelegen heeft.


 


 

 
 

 
 

 

naar boven

Beschrijving van de derde serie dia's:

Hierbij weer een serie foto's van een stoomheiwerk, dit keer bij de oude spoorbrug over de Gouwe in Gouda. Hier was heibok Casper van Dirk Verstoep bezig met het heien van nieuwe remmingwerken aan de zuidzijde van deze brug. Dit had weer te maken met de bouw van de nieuwe hefbrug die even ten zuiden van de oude draaibrug werd gebouwd in het kader van de spoorwegwerken Gouda-Moordrecht. 

De foto's zijn genomen in mei 1987. Het was een voorproefje op wat later die zomer komen ging. Op het heiblok staat "Werkhuizen CH Nilens Peutie België 6000 kg". Als je dit heiblok vergelijkt met het Menckblok van het Waddinxveense heiwerk uit mijn eerste fotoserie, dan zul je zien dat het er veel robuuster uitziet. Je zult vast nog wel meer verschillen vinden, hoewel het werkingsprincipe eigenlijk hetzelfde is. 

Heibok Casper zou ook nog een rol spelen bij de bouw van de Rotterdamse spoortunnel.


 
 

 
 
 


 

 
 

 

verder naar de foto's van hans krijnen 2 verder naar foto's van hans krijnen 2naar boven