hans krijnen 2
 
 

Beschrijving van de vierde serie dia's:

Hier is weer een serie foto's van het heiwerk voor de nieuwe spoorweghefbrug over de Gouwe in Gouda. Het gaat hier om de oeverpijler aan de Goudse kant. Vanaf het water was dat makkelijker dan vanaf land omdat er nog een weg naast ligt. Het is dezelfde heibok Casper en in eerste instantie hetzelfde heiblok als van de vorige serie.


 
hans 1terug naar de foto's van hans krijnen 1

 
 
 
 

 
 
Rechts: voor het uitzetten van een volgende paal moest men wat groen snoeien en een stuk vangrail verwijderen
 
 

 

Rokend hoerenjong. Ze hebben net een paal verder de grond in geheid. Het heiblok met hoerenjong (zo wordt dat ding genoemd in het heierswereldje) is net omhoog getrokken. Het blok hout dat altijd in de heimuts wordt gestopt, wordt door het heien samengedrukt en door de warmteontwikkeling gaat het op den duur roken. Als je nog langer door gaat heien, kan het hout zelfs in brand vliegen.
 

Uitbreken van het asfalt voor een volgende paal. Op een gegeven moment gingen ze steeds verder de weg in.
 


 
Hier worden oude spoorbiels gebruikt waarop de twee leiers worden geplaatst.
 
 
Rechts: er werden zelfs geluidmetingen gedaan. Bij elke klap sloeg het metertje aardig uit. Ook van een afstandje kwam elke klap hard aan. Over het algemeen vond ik een Nilensblok hardere klappen geven dan een Menckblok.
 
 
Links: zoals je ziet komt de stoom niet op de juiste plek uit het heiblok. De afdichting van de zuigerstang was lek.

Rechts: de volgende dag hing er een ander heiblok in de bok. Dit was een 8000 kg-blok ook van Nilens. Zoals je kunt zien kon dit blok op drie verschillende manier tussen de leiers gehangen worden. Het 6000 kg-blok kon dat op twee manieren.
 
 

 

 
 
Links: hier nog een keer het heien met hoerenjong in beeld. Op de voorgrond het houten raamwerk dat wordt gebruikt bij het schoor heien. Aan de hand van de schuine planken wordt de juiste hellingshoek van de in te heien paal vastgesteld. Schoorpalen worden veel toegepast bij bruggen en viaducten. Zij nemen ook de horizontale krachten op die door het rijdende (trein)verkeer worden veroorzaakt.

Rechts: hier zie je een andere heibok met een Menckblok en een lang hoerenjong. Deze werd gebruikt om palen op diepte te heien in de bouwkuip in de Gouwe voor de heftorenpijler aan de Goudse kant. De palen moesten een behoorlijk eind de diepte in. Daarna werd de kuip ontgraven en werd de pijler gebouwd. Daarna werd de eigenlijke heftoren erop geplaatst. Dit heiblok heb ik jammer genoeg niet in werking gezien en gehoord.
 
 

 
 
terug naar de foto's van hans krijnen 1 terug naar foto's van hans krijnen 1naar boven

 

Beschrijving van de vijfde serie dia's:

Er zat de laatste keer een foto tussen van een lek heiblok, waarbij de stoom er ook van boven uitkwam omdat de afdichting rond de zuigerstang lek was. Later was ik eens op de werf van Dirk Verstoep in Gouderak gaan kijken. Gouderak ligt ten zuidwesten van Gouda aan de Hollandsche IJssel.

Deze foto's zijn allemaal genomen in de zomer van 1987. De juiste datum weet ik niet meer. Ik noteerde nooit data, maar ik wist nog wel wanneer het ongeveer geweest moest zijn. Het heiwerk rond de Goudse spoorbruggen heeft gedurende hele zomer van 1987 geduurd.

Hoe ik zo op de werf kon komen? Het hek stond open en ik ben gewoon het terrein opgelopen en niemand die mij aansprak. Ik heb geen idee of het er allemaal nog is. Ik heb al zo'n tijd niets meer van Dirk Verstoep gehoord.


 

 
Links: vanaf de dijk aan de Moordrechtse kant met de heibok die in de bouwkuip van de Goudse hefbrug moesten heien.

Rechts: het Menck-blok dat in de bok hing. Bovenaan het heiblok zie je het haakje dat ik typisch vond voor bepaalde types Menck-blokken. Maar niet alle types hadden zo'n haakje. En waar het voor diende, ik weet het niet. Onder het heiblok zie je een bijzondere heimuts. Deze is bedoeld voor damwandprofielen. 
 

Het lekke heiblok op een transportwagentje.
 
Geen beste foto, maar in de loods op hun terrein stond dit stoomlocomotiefje. Of deze er nog staat, ik denk het haast niet. Ik dacht zelfs dat hij naar een van de smalspoormusea gegaan was.
 
Rechts een Menck-blok voor in een Menck-heistelling. Links een BSP-heiblok voor in de vibro-heistellingen. BSP staat voor British Steel Piling. Het vibrosysteem is een Brits funderingssysteem dat destijds door Nederhorst Grondtechniek uit Gouda naar Nederland is gehaald. De klassieke vibro-heistellingen zullen ook wel van Britse makelij zijn geweest. Dirk Verstoep heeft een drijvende vibro-stelling gehad. Dit was de heibok "De Krachtpatser" met een makelaar geschikt voor een vibro-blok. Deze heeft gewerkt tijdens de aanleg van de metrotunnel in de Coolhaven in Rotterdam. Dat was in 1982. Verder zie je allerhande heimutsen liggen.
 
Hier zie je een 10-tonner van Nilens. Deze is geschikt om dikke buispalen de grond in te heien en kan op twee manieren tussen de leiers (de twee buismakelaars). Volgens mij is dit blok gebruikt voor heiwerk in de Koningshaven naast de Rotterdamse "Hef".
 

Hier nog een keer de heibok die ook in Rotterdam is gebruikt, o.a. met die 10-tonner. Hoe de bok heette weet ik niet, ik heb niet op een naam gelet.
terug naar de foto's van hans krijnen 1 terug naar foto's van hans krijnen 1naar boven

Beschrijving van de zesde serie dia's:

Nog even terugkomend op het rokende hoerenjong uit de vierde serie foto's:
 
De officiële benaming is oplanger en ik kwam in een oud boek nog de naam "heikind" tegen. Maar ja, hoerenjong is in het heierswereldje een bekende naam voor zo'n ding.
 
Maar nu weer een serie foto's, dit keer van het heiwerk voor de spoortunnel Rotterdam eind jaren '80 - begin jaren '90. Hier waren zelfs twee stoombokken aan de gang met het heien van stalen buispalen en damwanden voor de geul waar later de tunneldelen voor de spoortunnel op werden afgezonken. Het zijn de heibokken Casper en De Krachtpatser die we ook al uit Gouda en van de werf in Gouderak kennen. We zien o.a. het 10-tons-Nilensblok in actie die in Gouderak nog op de werf lag. De foto's zijn op verschillende dagen genomen. Dit was het laatste stoomheiwerk dat ik in mijn leven heb meegemaakt.


 

hans 1terug naar de foto's van hans krijnen 1
De beide bokken bij elkaar naast de hefbrug
 
 
Heibok De Krachtpatser met Menckblok in actie op de Nieuwe Maas naast de bekende spoorbruggen.
 
 
Rechts: hier zie je mooi het haakje bovenaan het heiblok.
 
 
Rechts: de Krachtpatser heeft zijn Menckblok ingeruild voor het 10-tons-Nilensblok om bredere buispalen te heien naast de hefbrug over de Koningshaven. Het heien ging wel langzaam. Het duurde gewoon langer voordat de stoom het blok had geheven. Zoals je ziet stond ik eigenlijk aan de verkeerde kant t.o.v. de zon.
 
 
Rechts: heibok Casper met 6-tons-Nilensblok, ook in de Koningshaven.
 
 
De beide bokken bij elkaar naast de hefbrug.
 
 
Rechts: even controleren of de buispaal wel loodrecht ingeheid wordt.
 

Met zijn tweeën in een bootje aan de touwen van de 10-tonner. Zeker degene die de stoominlaat moet bedienen, moet er behoorlijk en ook lang aan trekken. Het duurde immers langer voordat het heiblok omhoog gegaan was. Degene die aan het andere touw moet trekken heeft het wellicht iets makkelijker maar moet wel de inlaatklep sluiten tegen de stoomstraal in. Het is een stang die door de holle zuigerstang heen gaat, met bovenaan de inlaatklep en onderaan de uitlaatklep.
 
 
terug naar de foto's van hans krijnen 1 terug naar foto's van hans krijnen 1naar boven